Winfried Veenker | muzikant

Muzikant

CV muzikant

Winfried is geboren in een stad-Groninger familie, waar alle kinderen jong Algemene Muzikale Vorming kregen. Het begon op 5-jarige leeftijd met Dalcrose Ritmiek, gevolgd door de blokfluit en de viool toen hij 7 was. Via de familiezang, kerkkoren en studentenorkesten werd duidelijk dat muziek hem eindeloos plezier bracht. De viool werd af en toe voor de gitaar ingeruild, daar kon je bovendien heerlijk bij zingen!

Tijdens zijn studie biologie werd hij muzikant/acteur bij de Toneelgroep Zuidelijk Afrika (TZA) later overgaand in Toneelgroep Barstens en in het koor De Rode Steen. De laatste groep nam de prachtige a-capella Zuid-Afrikaanse liederen van TZA over, aangevuld met een breed repertoire aan (homo)strijdliederen.

De studie biologie werd afgerond met een acte Plant- en Dierkunde – Winfried heeft ook daadwerkelijk 2 jaar biologieles gegeven – maar de muziek zou het winnen. Hij deed een jaartje conservatorium, startte daar met de accordeon en ronde een muziekbevoegdheid af in 1983 bij het degelijke Gehrels in Zwolle. Met Johnny Cassata werd de straat opgegaan, Winfried zingend, de marionet Johnny op de piano.

Eind 1987 kwam Winfried bij de jeugdmuziekgroep Timbila, een groep die furore maakte met eigen composities, gespeeld op de grote zelfgebouwde marimba (de tafel van Timbila) en baskalimba (duimpiano). Daarnaast speelde hij een tijd mee met de 4Tuoze Matroze en speelde hij viool in Mariachi-orkesten. Ervaring als koordirigent kwam van pas bij het gemend mannenkoor Manoeuvre die mede onder zijn leiding werd opgericht en in vier jaar uitgroeide tot een enthousiast koor van 50 mannen.

Na bijna 10 jaar en meer dan 1000 voorstellingen stopte hij met Timbila, vooral om meer aandacht te kunnen besteden aan de accordeon en de zang, dat laatste het liefst in het Gronings.

Het hedendaagse muzikantschap van Winfried bestaat uit de duo’s Un Duo Particuliere en Duo Mokumer Molleboon en het Trio Trabant. Daarnaast is hij accordeonist, accordeonleraar en heeft hij een soloprogramma met Groningse chansons.

Winfried is sinds 2010 de vaste accordeonist op de singalong-avonden van Nedles met Nederlandse liederen voor expats.

 

Waar te horen en te zien

Geen evenementen gevonden!
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00